Unikredit i Triglav prvi u regionu

 Banka Unikredit je vodeća u šest država bivše Jugoslavije, a listu osiguravajućih kompanija predvodi slovenačko osiguranje Triglav.
U analizi revizorske kuće Dilojt kriterijum za rangiranje banaka je bila bilansna aktiva, a osiguravajućih kuća bruto premija.
Listu 15 najvećih banaka u 2009. godini predvodi Unikredit grupa sa ukupnom aktivom od 19,5 milijardi evra, a slede NLB grupa i Inteza Sanpaolo, dok 13. mesto zauzima Komercijalna banka.
“Uprkos ekonomskoj krizi i slabljenju privrednih aktivnosti u regionu, bankarski sektor je uspeo da zadrži rast ukupne aktive, a banke su najvećim delom uspele da zadrže i profitabilno poslovanje”, kazao je saradnik Dilojta Aleksandar Knežević.
Kako je naveo, bankarski sistem Srbije je na trećem mestu u regionu – iza Slovenije i Hrvatske, ali je Srbija po prosečnoj aktivi po stanovniku na 5. mestu u regionu i ima bolji plasman jedino od Makedonije.
Razlozi za to su, kazao je Knežević, slabija ekonomska razvijenost i to što je oko tri milijarde dolara izvan bankarskih tokova.
U sektoru osiguranja listu predvodi grupa Triglav sa ostvarenom bruto premijom od oko 952 miliona evra, a sledi grupa Kroacija sa 456 miliona evra bruto premije.
Knežević je naveo da je u protekloj godini na tržištu Srbije došlo do pada premije osiguranja od 12,4 odsto u evrima, ali je u dinarima zabeležen rast od dva odsto.

 

Be the first to comment

Leave a Reply