Uvođenje evra u Srbiju je praktično nemoguće

Predstavnik Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević je izjavio da je nemoguće da Srbija u ovom trenutku uvede evro kao zvaničnu valutu, jer za to ne bi dobila saglasnost Evropske centralne banke.

Prokopijević je na okruglom stolu o Srbiji i tranziciji kazao da je Srbija propustila šansu da uvede evro kada je to uradila Crna Gora i da je sada jednostrano uvođenje evra dovelo do pogoršanja odnosa sa Evropskom unijom.

Prokopijević objašnjava da je u slučaju Crne Gore uvođenje evra bila politička odluka i da je bilo moguće uvesti tu valutu jer je Crna Gora u okvirima svetske ekonomije na nivou greške.

On je kazao da ga čudi što je profesor Pravnog fakulteta Miroljub Labus izneo takvu ideju, kada je on svojevremeno bio protiv nje.

I bivši srpski premijer Zoran Živković je ocenio da je nemoguće da Srbija uvede evro kao zvaničnu valutu, jer za te ne može dobiti saglasnost Evropske centralne banke.

Profesor Miroljub Labus, bivši vicepremijer, ponovo je izjavom da dinar treba zameniti evrom pokrenuo pitanje – koja je valuta bolja za Srbiju.

Predsednik Saveta Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je da unilateralno uvođenje evra u zemlju veličine Srbije nije realna opcija, jer bi Evropska centralna bank bila protiv toga s obzirom na to da postoji dobro razrađen mehanizam pristupanja evrozoni.

Odluku da uvede dvovalutni sistem sa nemačkom markom i jugoslovenskim dinarom, Crna Gora donela je 2. novembra 1999. godine. Od 1. januara 2001. godine nemačka marka je postala jedino platežno sredstvo, jer je procenjeno da je dovoljna količina nemačkih maraka u opticaju.
Od marta 2002. evro je zvanično platežno sredstvo u Crnoj Gori.

Be the first to comment

Leave a Reply