Velik rast bogatstva ruskih tajkuna

Najbogatiji biznismeni Rusije su za godinu dana udvostručili svoje bogatstvo, zaključuje izdanje “Forbes Rusija”.
Za godinu dana od objavljivanja prethodne liste najimućnijih preduzetnika u Rusiji osnovni pokazatelji “sto zlatnih” su udvostručeni, tvrdi list.

Milijardera je sada 62, dok ih je 2009. godne bilo 32, s tim što je ukupa imovina članova rejtinga Forbes uvećana na 297 milijardi sa 142 milijarde dolara pre godinu dana, prenose mediji.

Na čelu liste je vlasnik metalurškog kombinata u Novoliecku (NLMK) Vladimir Lisin, koji je uspeo najviše da uveća svoje bogatstvo, za 10,6 milijardi dolara. Na drugom mestu po visini rasta bogatstva, sa 8,12 milijarde dolara, časopis stavlja predsednika industrijskog holdinga Intererosa Vladimira Potanjina, koji je uspeo da izmiri najveći deo dugova ove kompanije.

Među prvih deset dalje sledi predsednik nadzornog saveta “Alfa-Grup” Mihail Fridman (sa imovinom procenjenom na 12,7 milijardi dolara), predsednik parlamenta Čukotske autonomne oblasti Roman Abramovič (11,2 milijarde), generalni direktor metalurškog koncerna Rusal Oleg Deripaska (10,7 milijardi dolara). Prvu desetinu najbogatijih preduzetnika u Rusiji zatvara predsednik odbora direktora kompanije Uralkalij Dmitrij Ribolovljev.

U rejtingu “Zlatnih sto – 2010” za skoro trećinu više je novopridošlica, nego u rejtingu 2009. godine, njih čak 11, dok je pre godinu dana takvih bilo svega četvoro, podseća Forbes. Interesantno je da je šest od 11 novopečenih bogatih preduzetnika vezano za industriju uglja.

Najbogatiji od novopridošlica je bivši top menadžer kompanije Sibur, a sada suvlasnik holdinga Uralhim Dmitrij Mazepin, koji se našao na 70. poziciji sa bogatstvom od 950 miliona dolara.

Za njim sledi Nikolaj Maksimov, suvlasnik metalurškog holdinga “Maksi Grup” i jedan od najvećih akcionara Sberbanke. Na 83. mestu rejtinga nalazi se jedan od četiri osnovača i akcionara firme Sibuglemet Valentin Buhtojarov sa imovinom vrednom 800 miliona dolara.

Be the first to comment

Leave a Reply