Velika uloga sindikata u dobrovoljnom penzijskom osiguranju

U dobrovoljne penzijske fondove do sada je ukupno uplaćeno 11 milijardi, a isplaćeno dve milijarde dinara, dok veliku ulogu u oblasti dobrovoljnog penzijskog osiguranja moraju da imaju sindikati, rečeno je danas na stručnom skupu o dobrovoljnom penzijskom osiguranju.

“Mislim da je ovo oblast koja bi u narednom periodu trebalo da nađe svoje mesto u budućem kolektivnom pregovaranju i socijalnom dijalogu između poslodavaca i sindikata”, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević.

Ona je na skupu, organizovanom u okviru projekta “Konsolidacija naplate i reforma penzijske administracije u Srbiji”, istakla da je sasvim izvesno da to može obezbediti bolju budućnost i stabilniju sigurnost radnicima prilikom odlaska u penziju i da predstavlja deo lične odgovornosti za bolji život.

“Nemoguće je da država brine o svemu. Svako od nas mora da bude odgovoran sam za sebe i sopstvenu budućnost”, rekla je Lakićević dodajući da u toj oblasti vidi veliku ulogu sindikata.

Prema njenim rečima, podizanje svesti članstva i kvalitetno pregovaranje je nešto što može da da veliki pomak razvoju tog sektora.

Ona je podsetila da je sa reformom penzionog sistema u Srbiji započeto još 2001. godine i da to još nije završeno.

“Penzioni sistem u Srbiji bazira se na dva temelja – na obaveznom i dobrovoljnom penzijskom osiguranju i svakako intencija Srbije jeste da u narednom periodu ojača oba ta dela”, rekla je Lakićević i dodala da u ovom trenutku u Srbiji funkcioniše i radi šest penzionih fondova.

Zamenik generalnog direktora i direktor Sektora za nadzor društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima Narodne banke Srbije Kristijan Vukojičić rekao je da po svim najznačajnijim parametrima dobrovoljni penzijski fondovi imaju samo uspone.

On je istakao da je 2007. godine ukupna imovina fondova iznosila oko dve milijarde dinara, a da danas iznosi više od 13,3 milijarde dinara.

“To znači da u poslednjih pet godina godišnja stopa rasta nikad nije bila manja od 25 odsto mereno rastom imovine fondova”, rekao je Vukojičić i dodao da je 2007. godine bilo potrebno 15 meseci da ukupna imovina fondova poraste za dve milijarde dinara, a da je sada za to potrebno osam meseci.

On je naveo da je prosečno stanje na individualnim računima članova u januaru 2010. godine iznosilo 88.000 dinara, a da danas ona iznosi 154.000 dinara.

Predsednica Grupacije društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima u Privrednoj komori Srbije Snežana Ristanović rekla je da se u privatnim penzijskim fondovima akumuliraju značajna sredstva koja državi mogu da predstavljaju izvor za dugoročno investiranje u infrastrukturne i kapitalne investicije.

Ona je navela i da je na sindikatima da se izbore i implementiraju uplatu dopunskih penzijskih doprinosa za svoje članstvo, odnosno, za zaposlene građane Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply