Vulkanska erupcija na Islandu košta 200 mil. dolara na dan

Gubici aviokompanija prouzrokovani otkazanim letovima zbog ogromnog oblaka pepela nastalog erupcijom vulkana na Islandu premašuju 200 miliona dolara dnevno.Pored gubitka prihoda, aviokompanije imaju dodatne troškove zbog izmena maršurta letova, pružanja usluga putnicima na brojnim aerodromima, ali i obezbeđivanja smeštaja onima koji nisu u mogućnosti da stignu na odredišta.


Gigantski oblak pepela iz islandskog vulkana, čija je erupcija počela u sredu, blokirao je aviosaobraćaj u Evropi, prouzrokovavši najozbiljniji kolaps od terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine.

Vuklanolozi smatraju da bi problemi mogli da potraju i pola godine, ukoliko se erupcije nastave, ali čak i u slučaju kraće blokade aviosaobraćaja, avioindustrija će pretrpeti ogromne gubitke.

Stručnjaci tvrde da bi izgubljeni prihodi avioprevoznika zbog kolapsa izazvanog erupcijom islandskog vulkana mogli da iznose oko milijardu dolara, a otkazani letovi pogodiće oko šest miliona putnika.

Putnici sa otkazanih letova imaju pravo na kompenzaciju, izjavio je član Evropske komisije za saobraćaj Siim Kalas, naglasivši da se kompenzacija isplaćuje u “slučaju vanrednog stanja zbog više sile”.

Putnici, kako je objasnio, imaju pravo na toplu hranu, napitke, smeštaj, ali i na povraćaj novca za neiskorišćene karte ili izmenu maršrute leta.

Be the first to comment

Leave a Reply