Za godinu dana utrostručena šteta od katastrofa u svetu!

Šteta koju je svet ove godine pretrpeo zbog katastrofa izazvanih delovanjem prirodnih sila i ljudskih aktivnosti je utrostručena, dok je visina isplaćenih osiguravajućih premija porasla za 34 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, objavila je danas kompanija “Svis Re”, specijalizovana za reosiguranje.
Ove godine je u različitim vrstama katastrofa poginulo približno 260.000 ljudi, što je rekordan pokazatelj još od 1976. Prošle godine je, poređenja radi, život u katastrofama izgubilo 15.000 ljudi, ističe “Svis Re”.
Među najtragičnije događaje 2010. godine eksperti “Svis Re” su uvrstili zemljotres na Haitiju, koji je odneo više od 222.000 života, nezapamćene vrućine u Rusiji, zbog kojih je zabeleženo 15.000 preuranjenih smrtnih ishoda, poplave u Kini i Pakistanu u kojima je život izgubilo 6.255 ljudi.
Najveće materijalne štete u 2010. godini izazvali su katastrofalni zemljotresi u Čileu (osam milijardi dolara) i Novom Zelandu (2,7 milijardi), evropski uragan “Ksintija” (2,8 milijardi dolara) i havarija naftne platforme u Meksičkom zalivu (jedna milijarda dolara), preneo je ruski poslovni dnevnik “RBK dejli”.
Kompanija ocenjuje da je oko 31 milijarda dolara isplaćena za izmirivanje osiguravajućih slučajeva koje su prouzrokovale prirodne katastrofe i pet milijardi dolara za tehnogene havarije.

Be the first to comment

Leave a Reply