Za životno osiguranje u Srbiji svega 10 evra po stanovniku

U Srbiji se godišnje za životno osiguranje izdvaja samo 10 evra po glavi stanovnika, što je niže nego u svim zemljama u okruženju.  Član Izvršnog odbora “Dunav osiguranja” Ljubodrag Marković napomenuo je da je u razvijenim zemljama učešće životnog osiguranja na ukupnom tržištu osiguranja 60 do 70 odsto, dok je u Srbiji svega 12 do 13 odsto.

Jezdimirović je podsetila da su se osiguravajuće kuće udružile u promociji životnog osiguranja i Vladi Srbije predložile da uvede određene poreske olakšice za građane koji se odluče da zaključe premiju životnog osiguranja.

Ona je navela da bi od toga koristi imala i država jer bi se time mobilisao kapital građana koji bi bio skupljen u osiguravajućim kompanijama koje bi one zatim investirale u državne obveznice.

Prema njenim rečima, kada bi svake godine pet odsto stanovnika Srbije zaključivalo polisu životnog osiguranja za pet godina bila bi skupljena premija od milijardu evra, koja bi zatim mogla da bude uložena u infrastrukturne i druge velike državne projekte.

Predstavnici te kompanije ukazali su da je učešće “Dunav osiguranja” u tržištu životnog osiguranja u Srbiji 7,54 odsto, odnosno zauzima četvrto mesto na tom tržištu, sa tendencijom rasta.

Be the first to comment

Leave a Reply