Zašto su Rusi zainteresovani za Croatia osiguranje?

Iako su se u medijima javljale špekulacije da je ruski Sberbank zainteresovan za Hrvatsku poštansku banku, što se činilo pomalo nelogično pošto je kupovinom austrijskog Volksbanka na taj način već ušao na hrvatsko bankarsko tržište, na prošlogodišnjem predstavljanju Sberbanka, zamenik predsednika uprave Sergej Gorkov, kako javljaju portali, potvrdio je da se nameravaju prijaviti na konkurs za kupovinu Croatia osiguranja.

Sberbank Rusija je najveća banka u Ruskoj federaciji i Zajednici nezavisnih država  s aktivom i udelom u kapitalu koji prelaze četvrtinu ukupnog ruskog bankarskog sistema. Sberbank je najveći “igrač” u segmentu depozitnog poslovanja i najveći pojedinačni kreditor ruske privrede.

Trenutno poslovna mreža banke uključuje 17 regionalnih banaka sa ukupno gotovo 20.000 poslovnica na celokupnoj teritoriji Ruske federacije. Banka je u septembru 2011. godine potpisala ugovor o uslovima kupoprodaje za kupovinu Volksbank International AG koja upravlja mrežom banaka u ukupno devet država u CEE regiji, a kupoprodaja je finalizirana u februaru 2012.

Krajem 2011. godine Sberbank je s bankom Cetelem (deo bankarske grupacije BNP Paribas) zaključila ugovor o osnivanju zajedničke banke u svrhu odobravanja kreditnih plasmana, kao i ugovor o sticanju deonica u banci SLB Commercial Bank AG.

U januaru 2012. Banka je dovršila proces pripajanja društva Troika Dialog, jednog od vodećih investicionih društava.
Što se tiče Croatia osiguranja, radi se o najstarijem osiguravajućem društvu u Republici Hrvatskoj sa 31,4 posto tržišnog udela prema zaračunatoj premiji (podaci za 2010. godinu). Osnovni kapital Croatia osiguranja iznosi 442,9 miliona kuna a podeljen je na 316,348 deonica nominalne vrednosti 1.400,00 kuna. Država je vlasnik 80,28 posto deonica.

Praktično od početka mandata postojeće vlade Croatia osiguranje spominje se kao kandidat za privatizaciju. Spominjale su se razne kombinacije s time da je država zainteresovana da zadrži određeni paket deonica koji bi joj osigurao nastavak uticaja i nakon privatizacije. Croatia osiguranje posluje kroz dvadeset i tri podružnice koje su podeljene na pet regija a zapošljava oko 2800 radnika. Prema nerevidiranom izveštaju za 2011. godinu Grupa Croatia osiguranje ostvarila je prihod od 3,566 milijardi kuna što je pad od 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Neto dobit nakon oporezivanja i udela manjinskih deoničara u neto dobiti  beleži porast od 34,9 posto te iznosi 114,6 miliona kuna.

Ukoliko nakon završenog konkursa za kupovinu Croatia osiguranja Sberbank zaista postane novi većinski vlasnik, kao deo ovako snažne grupacije, Croatia osiguranje će još više učvrstiti svoju vodeću poziciju na osiguravajućem tržištu što svakako nije dobra vest za konkurente. Takav rasplet situacije poremetio bi planove drugom najvećem osiguravatelju Allianz osiguranju, koje se već više godina spominje kao potencijalni kupac Croatia osiguranja.

Biće zanimljivo posmatrati rasplet, pošto je prema najavama, privatizacija planirana za ovu godinu, a istovremeno iz Sberbanka se mogu čuti informacije da najmanje idućih godinu dana ne planiraju nove akvizicije, pa ostaje nejasno da li se to odnosi i na ovaj konkurs. Takođe, ukoliko dođe do ovako brze privatizacije, potencijalni kupci neće imati vremena za dubinsku analizu preduzeća pa će biti interesantno videti koliko će ponude potencijalnih kupaca biti atraktivne u finansijskom smislu.

Be the first to comment

Leave a Reply