Znatno povećan broj osiguranih kredita u Srbiji

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) saopštila je danas da je u prvoj polovini ove godine osigurala 180 miliona evra stambenih kredita u Srbiji, što je za preko 60 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Kako se navodi, prema podacima NKOSK-a, tržište nekretnina u Srbiji beleži značajan oporavak u prvih šest meseci 2010. godine, poređeno sa prvom polovinom 2009. godine.
– Tržište nekretnina u Srbiji je stabilno, sa tendencijom povećanja obima – ocenila je Nacioalna korporacija i istakla da su na povećanje osiguranih stambenih kredita uticale mere subvencionisanja stambenih kredita, ali se veliki doprinos očekuje i od mera subvencionisanja gradnje i izgradnje neprofitnih stanova.
Kako su istakli, porast broja slučajeva u kojima Nacionalna korporacija preuzima otplatu kredita neznatan je u odnosu na ukupan osigurani portfelj, koji obuhvata oko 52.000 osiguranih kredita.
U ovom momentu Nacionalna korporacija plaća za 65 kredita za koje korisnici nisu mogli da plaćaju dospele obaveze.
– Broj slučajeva u kojima postoji kašnjenje u plaćanju jedne ili više rata od korisnika kredita je svakako veći, ali u najvećem broju slučajeva banke pokušavaju da u dogovoru sa klijentom pronađu adekvatan način da se nastavi otplata kredita – navode u NKOSK-u.

Be the first to comment

Leave a Reply